søndag 18. januar 2009
Det enkle er ofte det beste...?
Eller "Det enkle er ofte usmakelig"....?
Les reportasjen om hvordan noen må betale for de lave prisene til REMA 1000.
Hva må REMA 1000 egentlig gjøre for å holde prisene nede? Mer konkret, hva må de gjøre med kyllingen på reklameplakaten for å kunne tilby den til kr. 29,90?
Uttdrag fra avisreportasjen fra dagbladet.no:
REMA 1000 har i en årrekke brukt firmaet Norsk Kylling som eneleverandør av fjørfeprodukter, og det er kylling fra denne leverandøren som går under merkenavnet «Solvinge». I løpet av sin relativt korte levetid har Norsk Kylling vært innblandet i en rekke kontroverser.
Firmaets uvilje mot å føye seg etter myndighetenes krav nådde en foreløpig topp tidligere i år, da NRK kjørte et innslag om bedøvelsesmetodene ved firmaets slakteanlegg. Det viste seg at et uvisst antall kyllinger ved anlegget ikke ble bedøvet på behørig vis og dermed ble skåldet levende. Det ble anslått at så mye som 100 000 dyr kunne lide denne skjebnen årlig. Mattilsynet hadde gjentatte ganger påpekt at dette var en uakseptabel praksis, og hadde sågar gitt dagbøter til firmaet over noen tid. Norsk Kylling nektet å bøye seg.
Hvor mye ansvar må REMA 1000 bære for at kyllingoppdrett foregår på denne måten? Kanskje ikke så mye. Det kan se ut som det ikke er REMA 1000, men snarere produsentene, som gjør det de må «for å holde prisene nede». Det er likevel REMA 1000 som står som sisteledd i denne prosessen. Det er REMA 1000 som presser sine leverandører på pris, for å kunne tilby et så billig produkt som mulig til sine kunder. Og det er REMA 1000 som lar være å fremme krav om dyrevern overfor produsenter, og som knapt rører en finger for å tilby alternative produkter overfor forbrukeren.Det er i ingenting galt med å holde prisene nede, så lenge det betyr at man senker nattetemperaturen, skriver ut på begge sider av arket, og så videre. Men REMA 1000 og lignende dagligvarekjeder går så mye lenger. De holder prisene nede på dyrenes bekostning. For REMA 1000 er det inhumane ofte det beste.
mandag 12. januar 2009
Hunder reddet fra kinesisk kjøttmarked
Nyheter fra NOAH:
149 hunder ble nylig reddet av Animals Asia i Guangzhou, Kina. Hundene skulle transporteres i fire dager uten mat og vann i trange bur for så å bli slått ihjel og spist.
- Hundene var i en forferdelig tilstand, mange av dem var tynne og i sjokk, forteller lederen i Animals Asia, Jill Robinson. - De var presset sammen i burene og lydene de lagde var grusomt å høre på, forteller hun.
Hun forteller mange av hundene hadde halsbånd på seg og hadde mest sannsynligvis blitt tatt fra familier for å bli solgt på markedet. Animals Asia kommer til å rehabilitere hundene og mange har allerede blitt gjenforent med familiene sine, etter utlysning om redningsaksjonen.
- Dette er en god start på året for hundene i Kina, sier Robinson.
Les mer og se bilder på Animals Asia sine hjemmesider.
søndag 11. januar 2009
Bli en dyrevennlig forbruker!!!
I 2003 bestemte EU at testing på dyr i kosmetikkindustrien skal forbys fra 2009, men frem til 2013 vil det forsatt være lovlig med tre former for dyreforsøk.
Det er mange måter som vi kan teste ut kosmetikken UTEN å teste det på dyr. F.eks :
Cellekulturer (menneskeceller kan dyrkes i reagensrør, og så testes det som kjemikalier ) , Datamodeller (datamodeller kan finne ut om de kjemiske stoffene vil reagere på huden vår eller ei )
Prøving på frivillige ( mennesker som melder seg frivillig til å la forskere prøve ut kosmetikk på dem)
Sjekk videoen fra PETA her
Har i et tidligere innlegg skrevet hvilke merker/produkter som ikke tester på dyr, og som er enkle (de fleste) å få tak i, som bla Nivea og Wella.
Det er også et merke som heter "Saape" som de har i en liten butikk på Kvadrat . Butikken heter "Lucky Duck" og selger såper i alle varianter samt baderomsutstyr. De har flytende håndsåpe der (som ikke er testet på dyr), som jeg tidligere ikke har fått tak i.
Denne såpen kan brukes til hendene, kroppen og som bobblebad. Den er også billig, kr 45,- for 300 ml.
torsdag 8. januar 2009
Barn, dyr og vold
Man bør ta barns mobbing og plaging av dyr på alvor. Det er bevist at barn som ofte plager og mishandler dyr, blir utøvere av vold mot mennesker når de blir eldre.
Fra en artikkel:
En nyhetsartikkel publisert i Newsweek i år 2000, hadde tittelen "Why the young kill". Artikkelen informerte bl.a. om at det er dobbelt så mange barn og ungdommer som begår drap i dag enn på midten av 1980-tallet.
Iflg. American Psychological Assosiation vil gjennomsnittsbarnet se minst 8.000 mord på TV - i tillegg til mer enn 100.000 andre former for vold. Alt dette innen det året barnet forlater grunnskolen.
En studie utført i 1995 av University of Pennsylvania Annenberg School for Communications, fant ut at i tegnefilmene som blir vist på TV lørdag morgen innholder 12 ganger så mange scener med vold mot dyr, fremfor positive scener med dyr.
Mennesker som mishandler dyr stopper sjelden der. Iflg. Psychologists for the Ethical Treatment of Animals, er dyr mishandlet i hele 88% av familier som også mishandler barna.
Linken mellom dyremishandling og vold mot mennesker er dessverre vel dokumentert. Seriemordere som Jeffrey Dahmer, Ted Bundy, "Son of Sam" David Berkowitz, "The Boston Strangler" Alberg deSalvo, og andre grove kriminelle, begynte alle sine morderiske karrierer ved å mishandle dyr.
Dyremishandling utført av barn og ungdom, har blitt et nøyaktig måleparameter for fremtidig voldsutøvelse av de samme personene.
Tenk på dette: Det har blitt bekreftet at de unge guttene som utførte de såkalte "skoleskytingene" i USA de seneste årene, har alle mishandlet dyr før de vendte sine våpen mot sine medelever og lærere.
Iflg. Doris Day Animal League's publikasjon "The violent connection", en studie av 36 massemordere intervjuet i 1970-årene utført av FBI, innrømmet 46% av massemorderne å ha torturert dyr både i ung og voksen alder.
Videre står det også i "The violent connection" at i en 1985-studie av agressive og ikke-agressive innsatte i føderale fengsel, sier 25% av de agressive insatte at de har mishandlet dyr i minst 5 tilfeller i barndommen. Ingen av de ikke-agressive som ble intervjuet i denne studien rapporterte noen tilfeller av dyremishandling i sin barndom.
I 1987 la American Psychiatric Association "dyremishandling" til kriteriene for diagnosen "conduct disorder". Siden den gang, har mange av statene i USA revidert deres forskrifter om dyrevern, slik at retten har autorisasjon til å idømme behandling for personer som blir dømt for dyremishandling.